Nenahraditeľná vláknina vám dokáže predĺžiť život

O vláknine ste už určite počuli. z každej strany sa na nás hrnú informácie o tom, ako je pre naše zdravie a správne fungovanie organizmu dôležitá, no my jej aj napriek tomu konzumujeme stále príliš málo. Denne by sme mali prijať minimálne tridsať gramov vlákniny. Podľa dostupných štatistík, však priemerný Slovák, skonzumuje iba pätnásť, maximálne dvadsať gramov za deň.

artičok
 
Prečo je pre nás vláknina dôležitá
 
Vláknina sa v prvom rade stará o správny chod nášho trávenia. Rozdeľujeme ju na dva typy, a to vlákninu rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustná vláknina sa stará o to, aby bolo v našom tráviacom trakte všetko zužitkované tak, ako má. Nerozpustná zas dopraví všetky zvyšky potravy do našej stolice.
Druhou dôležitou úlohou je i prečisťovanie čriev, žalúdka a keďže na seba vláknina viaže vodu, dokáže z nášho tela odviesť škodlivé látky.
 
Výhodou tejto časti potravy je aj to, že nás dokáže zasýtiť pomerne za krátku dobu. Ak je náš jedálniček vyvážený, vyhneme sa vlčiemu hladu a zbytočnému prejedaniu. Samozrejme je vhodná aj pre tých, ktorý sa snažia schudnúť.
 
Predídete mŕtvici i rakovine
 
Vláknina dokáže predchádzať viacerých zdravotných ťažkostiam. Ako sme už spomenuli, na prvom mieste je správne fungovanie nášho tráviaceho systému. Okrem toho však dokáže znížiť riziko vzniku mozgovej porážky, nádorových ochorení, diabetu druhého typu a srdcovocievnych ochorení.
 
chia semínky

Čo konzumovať
 
Najviac vlákniny nájdete v celozrnnom pečive, banánoch, citrusových plodoch, avokáde, šošovici, jablkách, či ovsených vločkách. Tieto potraviny by ste preto mali konzumovať pravidelne  a nie len raz za rok.
 
Množstvo vlákniny nájdete aj v nasledujúcich potravinách:

  • cícer
  • chia semienka
  • sušené aj čerstvé slivky
  • sója a produkty z nej
  • hrach- najlepšie sušený
  • artičoky
  • quinoa
  • pšeničné otruby
  • bulgur
  • ľanové semená
  • orechy