Kuchyňa bez jedinej chybičky

Pri varení často beháme či priamo tancujeme kvôli každej maličkosti a navyše za nevhodného osvetlenia, z jedného konca kuchynskej linky na druhý. Dobrá kuchyňa má predovšetkým slúžiť, ale mnohí z nás a to aj odborníkov sa stále dopúšťajú rôznych chýb, ktoré vedia poriadne sťažiť a otráviť aj toho najskúsenejšieho kuchára.
rustikální kuchyně
Drez:
• Drez by mal byť umiestnený tak, aby vznikol dostatok miesta na odkladanie umytého riadu a    priestor pre riad, ktorý je potreba ešte umyť.
• V žiadnom prípade by nemal byť umiestnený v rohu, alebo na konci kuchynskej linky, naopak sa odporúča jeho umiestnenie v blízkosti sporáka.
Sporák:
• Ako jeden z najpoužívanejších spotrebičov by mal byť umiestnený tak, aby ste mali odkladaciu plochu najlepšie s oboch jeho strán.
• Vhodné je teda umiestniť sporák uprostred kuchynskej linky.

Bezpečnostný trojuholník:
• Chladnička, sporák a drez by nemali byť od seba príliš vzdialené a súčasne by mali svojou polohou tvoriť pomyselný trojuholník.
Rúra:
• Tento spotrebič by mal byť umiestnený vo výške ramien, pre ľahkú manipuláciu s plechmi a pekáči a navyše Vás nebude otravovať teplý vzduch pri otváraní rúry.

Mikrovlnná rúra:
• Nikdy nestavajte mikrovlnku na chladničku, ktorá býva príliš vysoká. Mikrovlnná rúra by mala byť vo výške očí, aby bolo do nej dobre vidieť a manipulácia s ňou bola bezpečná.
Riad:
• Veľká chyba je umiestniť riady a prístroje do horných skriniek, tie umiestňujte vždy do spodných skriniek pre lepšiu manipuláciu.
moderní malá kuchyně
Spotrebiče:
• Medzi jednotlivé spotrebiče sa odporúča kvôli zahrievaniu umiestniť aspoň jednu voľnú úložnú časť. Preto chybou je chladničku, rúru, varnú dosku, mikrovlnku mať tesne vedľa seba.
Svetlá:
• Vedľa dostatočne intenzívneho centrálneho svetla musíme počítať so samostatným osvetlením pracovnej linky, drezu a sporáka.
 

Na čo nezabudnúť

 
 Ideálna hĺbka pracovnej plochy je 60 cm.
 Správna výška pracovnej plochy je 80-90 cm.
 Po oboch stranách drezu a sporáka mať aspoň 40 cm odkladacej plochy.
 Pracovnú dosku voľte z odolného materiálu.
 Zadný panel alebo obklad musí odolávať vysokým teplotám.
 Nezabúdajte na dostatok zásuviek na elektrospotrebiče.

 Nešetrite na kovaní skriniek, sú totiž veľmi namáhané.